Pécsen születtek > Pécs - wyw.hu

Tartalom:
Talált weboldalak ebben a kategóriában: Pécsen születtek > 11 weboldal. Kategória leírása: Pécsi születésű híres emberek, sportolók, művészek, hírességek. Ismert férfi és női szárok.

pecs.wyw.hu Rendezés: PageRank szerint | Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Zsolnay Vilmos
Zsolnay Vilmos
http://hu.wikipedia.org/wiki/Zsolnay_Vilmos

Bár festőművésznek készült, apja kívánságára 1853-ban átvette a családi üzlet irányítását, majd 1863-ban bátyja pécsi agyagárugyárát. Miközben a manufaktúrát fejlesztette, végig alkotó művész maradt. Nagyon fontosnak tartotta új kerámiaanyagok kifejlesztését. Az ő találmánya az ún. porcelánfajansz és az épületdíszítésre alkalmazott fagyálló pirogránit (eredetileg pyrogranit). A Wartha Vince által feltalált, eozinnak nevezett lüszteres máz technikájának kidolgozásában is közreműködött. Gyára elsőként alkalmazta az eozinmázat dísztárgyain. 1873-tól bel- és külföldi kiállításokon mindenhol sikert aratott. Kiemelkedő sikere volt 1878-ban, hogy a párizsi világkiállításon elnyerte a nagydíjat (Grand prix), s a francia Becsületrenddel is kitüntették. Később megkapta a Ferenc József-rendet, Pécs városa pedig díszpolgárrá avatta.

hu.wikipedia.org
Kokas Katalin
Kokas Katalin
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kokas_Katalin

Öt évesen kezdett hegedülni dr. Gyánó Bélánénál és Papp Györgynél. 11 évesen nyert felvételt a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Halász Ferenc, majd Kovács Dénes irányítása alatt tanult. 1994-ben ösztöndíjjal került Torinóba, ahol Fenyves Lórándnál tanult. Kanadai tanulmányai végeztével újra a budapesti Zeneakadémián tanult, Perényi Eszter növendéke volt, ahol kitüntetéssel diplomázott.

hu.wikipedia.org
Vujity Tvrtko
Vujity Tvrtko
http://hu.wikipedia.org/wiki/Vujity_Tvrtko

Az 1991. április-május környékén tetőző jugoszláv konfliktusok, a kezdődő polgárháború tolmácsként érték el. Éppen az MTV Híradó stábja mellett dolgozott, mikor a tankok blokádja alá került. Mivel a stáb többi tagja nem tudott bejutni a háborús övezetbe, és ő Budapestre nem tudott hazamenni, így tudósítani kezdett. Mindenki azt hitte, újságíró. Jelentései egyedülállóak voltak, és mindenhol olyan szenzációt keltettek, hogy ez meghozta kedvét az újságíráshoz.

hu.wikipedia.org
Zsámbéki Gábor
Zsámbéki Gábor
http://mek.niif.hu/02100/02139/html/sz32/5.html

(Pécs, 1943. dec. 30.– ): rendező, színházigazgató. A SzAk rendező szakának elvégzése után 1968-ban a kaposvári Csiky Gergely Színház rend.-je, 1975–1978 között ig.-ja. Ezután a Nemzeti Színház vezető rend.-je, majd 1982-től Székely Gábor mellett a Katona József Színház műv.-i vez.-je, 1989 óta ig.-főrend.-je. 1979-től a SzAk tanára. 1989 óta tagja a párizsi Európa Színház Tanácsnak. A művekről minden konvenciót lehánt és új, korszerű értelmezést dolgoz ki. Stílusskálája rendkívül széles: a dinamikus groteszktől a posztnaturalizmusig, az elmélyült emberábrázolástól az álarcos maszkszínházig terjed.

mek.niif.hu
A Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzése
A Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzése
http://www.origo.hu/itthon/20090313-a-frankfurter-allgemeine-zeitung-elemzes ...

Sólyom László a rendszerváltás óta az első köztársasági elnök, aki nem a haza atyjaként lép fel, mint elődei ...

www.origo.hu
Profil: Dárdai Pál
Profil: Dárdai Pál
http://idegenlegio.blogspot.com/2008/08/profil-drdai-pl.html

1999 - Bronzérmes a Bundeliga I.-ben. 2000 - Liga Kupa döntős a Hertha BSC színeiben.

idegenlegio.blogspot.com
Az alkotmány őre - életrajz
Az alkotmány őre - életrajz
http://index.hu/belfold/solyom3443/

A rendszerváltás utáni Magyarország harmadik köztársasági elnöke 1942. január 3-án született Pécsen. Az Alkotmánybíróság első elnöke, akit a Védegylet nevű civil szervezet javasolt köztársasági elnöknek, 1964-ben végezte el a jogi egyetemet, majd bírósági fogalmazóként kezdett dolgozni. 1966-tól a jénai egyetem jogi fakultásán, a polgári jogi tanszéken tanársegéd. Kinttartózkodása alatt német polgári jogból is doktorált.

index.hu
Dárdai Pál
Dárdai Pál
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dárdai_Pál

Pályafutását a Pécsi MSC csapatánál kezdte, 1991-ben debütált az első osztályban. 1996 tavaszán a fővárosi BVSC-hez igazolt. Innen szerződött a német Hertha BSC csapatához. A felnőtt válogatottban 1998 augusztusában mutatkozott be. Nős, gyermekei vannak.

hu.wikipedia.org
Dárdai Pál a magyar futballról
Dárdai Pál a magyar futballról
http://www.futballista.hu/csillagszoro/dardai_pal_a_magyar_futballrol_20080902

Szombaton Dánia ellen 19.45 órakor a Puskás-stadionban kezdi meg vb-selejtezőit a magyar válogatott. Ez alkalomból a 32 éves Dárdai Pál (Hertha BSC) interjút adott.

www.futballista.hu
Sólyom László
Sólyom László
http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3lyom_L%C3%A1szl%C3%B3_%28jog%C3%A1sz%29

Sólyom László (Pécs, 1942. január 3.) jogász, az MTA levelező tagja, az Alkotmánybíróság első elnöke, 2005. augusztus 5. óta a Magyar Köztársaság elnöke.

hu.wikipedia.org
Várkonyi Nándor
Várkonyi Nándor
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/varkonyi.html

(Pécs, 1896. máj. 19. - Pécs, 1975. márc. 11.): könyvtáros, művelődés- és irodalomtörténész. ~ H. Dezső öccse. 1914-ben beiratkozott a bp.-i tudományegy.-re, ahol művészettörténeti, ókori és orientalisztikai tárgyú kollégiumokat vett fel; tanári szaknak a m.-franciát választotta. 1916-tól katona volt, 1917-ben 80%-os rokkantként szerelték le. 1921-re a hallását teljesen elvesztette.

www.terebess.hu
Oldal leírása
pecs.wyw.hu: Pécs katalógus. Pécsi információk. Iskolák, cégek, étterem, ingatlan, sport, szórakozás. Európa kulturális fővárosa.
Gyűjteményünkben 328 válogatott Pécs témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 328 | Várakozó linkek: 3 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 5491