Pécsen születtek > Pécs - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Pécsen születtek > 11 weboldal. Kategória leírása: Pécsi születésű híres emberek, sportolók, művészek, hírességek. Ismert férfi és női szárok.
Szponzorált linkek
Zsolnay Vilmos
http://hu.wikipedia.org/wiki/Zsolnay_Vilmos

Bár festőművésznek készült, apja kívánságára 1853-ban átvette a családi üzlet irányítását, majd 1863-ban bátyja pécsi agyagárugyárát. Miközben a manufaktúrát fejlesztette, végig alkotó művész maradt. Nagyon fontosnak tartotta új kerámiaanyagok kifejlesztését. Az ő találmánya az ún. porcelánfajansz és az épületdíszítésre alkalmazott fagyálló pirogránit (eredetileg pyrogranit). A Wartha Vince által feltalált, eozinnak nevezett lüszteres máz technikájának kidolgozásában is közreműködött. Gyára elsőként alkalmazta az eozinmázat dísztárgyain. 1873-tól bel- és külföldi kiállításokon mindenhol sikert aratott. Kiemelkedő sikere volt 1878-ban, hogy a párizsi világkiállításon elnyerte a nagydíjat (Grand prix), s a francia Becsületrenddel is kitüntették. Később megkapta a Ferenc József-rendet, Pécs városa pedig díszpolgárrá avatta.

Zsolnay Vilmos
Kokas Katalin
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kokas_Katalin

Öt évesen kezdett hegedülni dr. Gyánó Bélánénál és Papp Györgynél. 11 évesen nyert felvételt a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Halász Ferenc, majd Kovács Dénes irányítása alatt tanult. 1994-ben ösztöndíjjal került Torinóba, ahol Fenyves Lórándnál tanult. Kanadai tanulmányai végeztével újra a budapesti Zeneakadémián tanult, Perényi Eszter növendéke volt, ahol kitüntetéssel diplomázott.

Kokas Katalin
Vujity Tvrtko
http://hu.wikipedia.org/wiki/Vujity_Tvrtko

Az 1991. április-május környékén tetőző jugoszláv konfliktusok, a kezdődő polgárháború tolmácsként érték el. Éppen az MTV Híradó stábja mellett dolgozott, mikor a tankok blokádja alá került. Mivel a stáb többi tagja nem tudott bejutni a háborús övezetbe, és ő Budapestre nem tudott hazamenni, így tudósítani kezdett. Mindenki azt hitte, újságíró. Jelentései egyedülállóak voltak, és mindenhol olyan szenzációt keltettek, hogy ez meghozta kedvét az újságíráshoz.

Vujity Tvrtko
Zsámbéki Gábor
http://mek.niif.hu/02100/02139/html/sz32/5.html

(Pécs, 1943. dec. 30.– ): rendező, színházigazgató. A SzAk rendező szakának elvégzése után 1968-ban a kaposvári Csiky Gergely Színház rend.-je, 1975–1978 között ig.-ja. Ezután a Nemzeti Színház vezető rend.-je, majd 1982-től Székely Gábor mellett a Katona József Színház műv.-i vez.-je, 1989 óta ig.-főrend.-je. 1979-től a SzAk tanára. 1989 óta tagja a párizsi Európa Színház Tanácsnak. A művekről minden konvenciót lehánt és új, korszerű értelmezést dolgoz ki. Stílusskálája rendkívül széles: a dinamikus groteszktől a posztnaturalizmusig, az elmélyült emberábrázolástól az álarcos maszkszínházig terjed.

Zsámbéki Gábor
A Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzése
http://www.origo.hu/itthon/20090313-a-frankfurter-allgemeine-zeitung-elemzes ...

Sólyom László a rendszerváltás óta az első köztársasági elnök, aki nem a haza atyjaként lép fel, mint elődei ...

A Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzése
Profil: Dárdai Pál
http://idegenlegio.blogspot.com/2008/08/profil-drdai-pl.html

1999 - Bronzérmes a Bundeliga I.-ben. 2000 - Liga Kupa döntős a Hertha BSC színeiben.

Profil: Dárdai Pál
Az alkotmány őre - életrajz
http://index.hu/belfold/solyom3443/

A rendszerváltás utáni Magyarország harmadik köztársasági elnöke 1942. január 3-án született Pécsen. Az Alkotmánybíróság első elnöke, akit a Védegylet nevű civil szervezet javasolt köztársasági elnöknek, 1964-ben végezte el a jogi egyetemet, majd bírósági fogalmazóként kezdett dolgozni. 1966-tól a jénai egyetem jogi fakultásán, a polgári jogi tanszéken tanársegéd. Kinttartózkodása alatt német polgári jogból is doktorált.

Az alkotmány őre - életrajz
Dárdai Pál
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dárdai_Pál

Pályafutását a Pécsi MSC csapatánál kezdte, 1991-ben debütált az első osztályban. 1996 tavaszán a fővárosi BVSC-hez igazolt. Innen szerződött a német Hertha BSC csapatához. A felnőtt válogatottban 1998 augusztusában mutatkozott be. Nős, gyermekei vannak.

Dárdai Pál
Dárdai Pál a magyar futballról
http://www.futballista.hu/csillagszoro/dardai_pal_a_magyar_futballrol_20080902

Szombaton Dánia ellen 19.45 órakor a Puskás-stadionban kezdi meg vb-selejtezőit a magyar válogatott. Ez alkalomból a 32 éves Dárdai Pál (Hertha BSC) interjút adott.

Dárdai Pál a magyar futballról
Sólyom László
http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3lyom_L%C3%A1szl%C3%B3_%28jog%C3%A1sz%29

Sólyom László (Pécs, 1942. január 3.) jogász, az MTA levelező tagja, az Alkotmánybíróság első elnöke, 2005. augusztus 5. óta a Magyar Köztársaság elnöke.

Sólyom László
Várkonyi Nándor
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/varkonyi.html

(Pécs, 1896. máj. 19. - Pécs, 1975. márc. 11.): könyvtáros, művelődés- és irodalomtörténész. ~ H. Dezső öccse. 1914-ben beiratkozott a bp.-i tudományegy.-re, ahol művészettörténeti, ókori és orientalisztikai tárgyú kollégiumokat vett fel; tanári szaknak a m.-franciát választotta. 1916-tól katona volt, 1917-ben 80%-os rokkantként szerelték le. 1921-re a hallását teljesen elvesztette.

Várkonyi Nándor
Hirdetések
Oldal leírása
pecs.wyw.hu: Pécs katalógus. Pécsi információk. Iskolák, cégek, étterem, ingatlan, sport, szórakozás. Európa kulturális fővárosa.
Gyűjteményünkben 334 válogatott Pécs témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 334 | Várakozó linkek: 1 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 5536